Bæjarins Beztu Pylsur Reykjavik (Photo: Göran Ingman)

På Tryggvagata, med utsikt över en vindpinad parkeringsplats står en röd liten korvkiosk. Låter det oansenligt? På sätt och vis. Men ändå inte. Bæjarins Beztu Pylsur är både isländskt landmärke och källa till nationell stolthet.

Korvkiosken har funnits sedan 1935. Den har besökts av kändisar som Metallicasångaren James Hetfield och amerikanske presidenten Bill Clinton och hyllats av världspressen.

New York Times kallar den ”landets bästa varmkorv i världens bästa varm korv-land”. The Guardian har valt Bæjarins Beztu till Europas bästa korvmoj och hyllar framförallt den remouladliknande dressingen.

Bæjarins Beztu Pylsur Reykjavik (Photo: Göran Ingman)

När Bill Clinton besökte Reykjavik beställde han en korv med bara senap. Varken kioskägaren eller lokalborna rekommenderar det torftiga upplägget, men om du vill ha en varmkorv med endast senap ber du numera helt enkelt om ”en Clinton”.

Annars är det allting på som gäller, ”eina með öllu”, varmkorv med alla tillbehör: ketchup, senap, rostad lök, och remouladdressing.

Originalkiosken står som sagt på Tryggvagata, men det finns tre Bæjarins Beztu till i Reykjavik. Korven smakar lika gott på alla.