Fishmarket food (Photo: Fishmarket)

“Nordisk mat är väldigt populär och den som reser till Reykjavik blir nog förvånad över hur god kvaliteten på våra restauranger är.”

Så sa Fish Markets ägare och huvudkock Hrefna R. J. Sætran när jag intervjuade henne för en tid sedan. Och det är bara att hålla med – Reykjaviks gourmetrestauranger håller oerhört hög klass, till priser du knappast hittar i många andra huvudstäder.

På Fish Market hälsar en stiliserad rovfisk gästerna välkomna. Bambu, dämpad belysning och grovhuggna, mörka träbord ger en känsla av asiatisk lounge. Flörten med Asien fortsätter i menyn: här finns exempelvis laxteryaki, vårrullar, wasabisallad och sushi.

Fishmarket interior (Photo: Fishmarket)

Fish Market bjuder också på mer traditionella isländska fiskrätter, den grillade marulken är ett av trumfkorten och kanske den godaste fiskrätt jag smakat.

Även här, precis som på de flesta av Reykjaviks bättre restauranger, finns en avsmakningsmeny, här signerad den unga kvinnliga huvudkocken Hrefna R. J. Sætran. Priset är (november 2012) cirka 430 svenska kronor, utan dryck.


www.fiskmarkadurinn.is