Sebaron Reykjavik (Photo: Göran Ingman)

Ruffig och barsk, men med långlivad mersmak för den som vågar prova. Enkla fiskerestaurangen Seabaron är i smått vad Island är i stort.

Seabaron, Sægreifin på isländska ligger i en grönmålad byggnadslänga nere i hamnen och brukade drivas av den pensionerade, och ständigt ganska kärva, fiskaren Kjaratan Halldórsson som nästan blev en legendar i Reykjavik.

Idag drivs restaurangen av Elísabet Jean Skúladóttir och Daði Steinn Sigurðsson, men maten är lika bra som alltid.

Här serveras rätter som grillspett på vikval, hälleflundra och en matig hummersoppa med rejäla bitar hummerkött, en matupplevelse du minns långt efter resan.

Behöver du mer övertalning? New York Times har kallat hummersoppan “helt enkelt delikat och det första du bör äta på Island”.

Sebaron Reykjavik Lobster Soup (Photo: Göran Ingman)

Om du vill ta ut svängarna och testa något typiskt isländskt, beställ grillad vikval. Vikvalen är inte utrotningshotad och att jaga den är fullt tillåtet. Om du ändå tycker att det är etiskt tveksamt, fundera på det argument och den liknelse islänningarna gärna använder: vår svenska älgjakt.

När det är säsong serveras även lunnefågel på Seabaron, något som med tanke på lunnefågelstammens nedgång på senare år är ett betydligt mer tveksamt menyval.