Tio miljoner lunnefåglar, fyra tusen människor och, oväntat nog, ett eget Pompeji. Till Västmannaöarna, Vestmannaeyjar, hittar få turister, trots att det är en perfekt dagsutflykt från Reykjavik.
Natten den 23 januari 1973 sprack jorden. Ur en flera hundra meter lång reva slungades glödande lava ut över Hemön, den enda bebodda ön i Västmannaöarna.
Vulkanutbrottet pågick i fem månader, folk flydde till fastlandet, och lavan och askan kom att täcka en tredjedel av öns enda stad.
Ännu idag är fler än 400 hus begravda långt ner i den stelnade svarta massan. Men några av dem är på väg att komma till ytan igen.
Bakom en gräsklädd vall döljer sig ”Nordens Pompeji”. Precis som i den italienska förlagan är det en utgrävning av några av de hem som begravdes i vulkanutbrottet.
Utgrävningarna startade 2005 och målet är att befria mellan sju och tio hus från det svarta täcke av grovkornig aska som döljer dem.
Huset som låg på Suðurvegur 25 har grävts fram och tanken är att en liten by av framgrävda hus ska kanta den gata där besökarna får promenera.
I kombination med den mycket natursköna ön där gröna vidder möter en marsliknande rödbrun vulkankrater, ett imponerande fågelliv och en dramatisk nutidshistoria – är Västmannaöarna en riktigt intressant dagsutflykt du kan göra från Reykjavik.
Åk hit, med flyg eller färja, besök den fortfarande rykande vulkankratern, promenera i Nordens Pompeji och ta en båttur med lunnefåglar som sällskap.