Weekend – res till Reykjavik i 48 timmar

WEEKEND I REYKJAVIK. På en weekend hinner du med många av de riktiga godbitarna i Islands sköna huvudstad. Läs vår lilla reseguide och häng med på 48 timmar i Reykjavik!

Reseguide 48 timmar i Reykjavik

FREDAG

15.20

Du landar på Reykjaviks internationella flygplats Leifur Eiriksson International Airport, i Keflavik, 50 kilometer från staden. Om du är restrött och vill åka direkt till hotellet, hoppar du på flygbussen. Transfern har du givetvis varit smart och förbokat på nätet.

16.15

Gör du som vi, tar du istället bussen raka spåret till Blå lagunen. Blå lagunen ligger på vägen mellan flygplatsen och Reykjavik och att inleda med ett dopp där är kanske den behagligaste start du kan få på en resa, någonstans i världen.

Bussbolaget tar hand om bagaget när du badar, allt du behöver komma ihåg är badkläder. Efter att du fått njuta i det heta, turkosa, naturbadet fortsätter bussen in till staden.

Paketresan med buss från flyget till staden och inträde på Blå lagunen bokar du här. Vill du läsa mer om Blå lagunen, kan du göra det på den här sidan.

20.00

Checka in på hotellet. Vi föreslår gedigna Hilton Nordica Reykjavik en bit utanför centrum, eller snygga Hotel 101 Reykjavik mitt i stan. Här hittar du våra hotelltips i Reykjavik.


21.00

Ät middag på Fish Market, en av Reykjaviks bästa restauranger. Att boka bord innan resan är klokt. Om du gillar fisk och skaldjur har du kommit till himlen, gillar du det inte innan blir du omvänd här. Smakerna är en fusion av isländskt och japanskt. Avsmakningsmenyn för cirka 950 svenska kronor är värd precis varenda krona.


23.30

Eftersom du har turen att vara i Reykjavik en helg är det dags att festa. Nattlivet är legendariskt och det finns fler sköna klubbar än vad som borde vara möjligt i en stad med 200 000 invånare.
En lista över klubbar och barer finns på den här sidan.

Är det inte fredag eller lördag kan du gå hem och sova. Bums. Nattliv på vardagar är lika frånvarande på Island som tåg. Eller träd.

LÖRDAG

07.30

Ät frukost på hotellet och ta på dig varma kläder …

9.00

… för nu är det dags att spana på valar. Första valskådningsturen för dagen lämnar strax Reykjaviks gamla hamn. Kom gärna dit en stund innan båten går och kolla på utställningen om valarnas liv. Om du inte har med dig varma kläder, finns overaller och regnjackor att låna ombord utan extra kostnad.

Smartast och billigast är att boka på nätet. På den här sidan har vi samlat våra tips om valsafari i Reykjavik.


12.30

Lunch på lilla fiskerestaurangen Seabaron, Sægreifinn på isländska, i hamnen. Här brukade Kjaratan Halldórsson, en fiskargubbe som bytt yrke, servera grillspett, hälleflundra och hummersoppa som du minns långt efter resan.

Idag drivs restaurangen av Elísabet Jean Skúladóttir och Daði Steinn Sigurðsson, men maten är lika bra som alltid. New York Times har kallat hummersoppan ”helt enkelt delikat och det första du bör äta på Island”.


14.00

Dags för en ridtur! Du kan inte resa till Islandshästarnas rike utan att ta en sväng på hästryggen. Det finns flera arrangörer och många olika turer, men ta en eftermiddagstur på ett par, tre timmar. Det brukar vara lagom. På den här sidan finns information om att rida islandshäst på Island.


19.00

Äntligen middag. Styr stegen mot mysigt rustika Fish Company, eller Fiskfélagið. Restaurangen håller toppklass på både service och mat och precis som på Fish Market finns en avsmakningsmeny att testa.

Eller egentligen finns det två, Around Iceland och Around the World. Vi väljer Around Iceland och får en smakresa med isländska råvaror. Innehållet varierar med säsong, men menyn är alltid ett säkert kort. Kostar drygt 800 svenska kronor.


22.00

Avsluta med en drink eller två. Om du känner för perfekt mixade cocktails i snofsig miljö, välj Loftid. Vill du ha ett mer avslappnat barhäng, sikta på Paloma.


23.59

Festa eller sov. Beroende på veckodag och humör.

SÖNDAG

9.00

Sovmorgon följs av långfrukost på Laundromat. Välj mellan Dirty Brunch eller Clean Brunch. Båda är goda, men den ena ger aningen färre hjärtinfarkter. Du ska ju flyga hem idag, så se till att vara pigg och utvilad.


11.15

Ta båten till Videy, bara fem minuters resa från staden. På Videy härskar lugnet och naturen. Där finns vandringsleder, restaurang och kafé, fotoutställningar och möjlighet att låna cyklar.

Ön är känd för sitt varierade fågelliv. Om du har skaffat ett Reykjavik City Card ingår båtresan. Res tillbaka senast med båten som går 13.30. Tidtabeller finns på den här sidan.


14.00

Checka ut från hotellet och åk till flygplatsen. Förslagsvis med den flygbuss som går från bussterminalen klockan 14.30. Inte bokat transfern tillbaka? Länkar till bokning finns här.

16.30

Flyget lyfter mot Sverige. Du saknar redan Reykjavik.

(Sidan uppdaterades 2017-04-28)