Restauranger i Reykjavik – våra tips!

I Reykjavik finns restauranger av yttersta toppklass, med lokala råvaror tillagade av stjärnkockar. Men i staden hittar du också enklare – men riktigt god – mat att smaka på, från världsberömd varmkorv till hajpad hummersoppa. Osäker på var du ska börja? Boka en guidad tur med mat som tema! [Uppdaterad 2022-05-17]

Restauranger i Reykjavik

Reykjaviks restauranger har gjort att staden fått ett gott, och välförtjänt, rykte som en matstad av rang. Här är några personliga favoriter – från gourmetkrogar med avsmakningsmenyer till små hak med god snabbmat.

Men ett litet tips innan vi kommer till restaurangerna. Om du verkligen vill lära känna isländsk mat och smaka på rätter som du annars kanske inte skulle, se till att boka en guidad tur med fokus på mat och smaker.

Den här turen, 3-Hour Foodie Adventure Walking Tour, rekommenderar vi verkligen. Den har skyhöga betyg, 4,9 av 5, av tidigare deltagare.

Restauranger i Reykjavik
– missa inte de här

Fish Company / Fiskfélagið

Restaurangen ligger en halvtrappa ner, under en bro, mitt i Reykjavik, och är mörk och rustik med rejäla träbjälkar, gråa stenväggar och flämtande stearinljus, i ett hus byggt redan 1884.

Fish Company har i flera år haft ett rykte som en av Reykjaviks bästa restauranger. Många gäster väljer att beställa en av de två avsmakningsmenyerna Around Iceland och Around the World.

Gör det du också! Avsmakningsmenyerna är fantastiska smakresor, byggda kring isländska råvaror.

Around Iceland kostar 9900 isländska kronor, cirka 745 svenska kronor (maj 2022) och det är verkligen prisvärt.

www.fiskfelagid.is

Fish Market / Fiskmarkaðurinn

”Den som reser till Reykjavik blir nog förvånad över hur god kvaliteten på våra restauranger är.”

Så sa Fish Markets grundare Hrefna R. J. Sætran när Allt om Reykjavik intervjuade henne. Och det är bara att hålla med – Reykjaviks gourmetrestauranger håller oerhört hög klass och är ändå inte speciellt dyra jämfört med motsvarande restauranger i andra europeiska huvudstäder.

Även om Fish Market använder lokala råvaror, nyfångad fisk och skaldjur direkt från Nordatlanten till köket, så flirtar man smakmässigt med Asien. På menyn finns sushi och sashimi, men också mer traditionella isländska rätter.

Den grillade hälleflundran med chimichurri gjord på grapefrukt, är en höjdare.

Avsmakningsmeny finns även här och är verkligen ett tips för dig som älskar god mat tillagad med både eftertanke och erfarenhet. Rätterna är tänkta att delas, så det här passar för sällskap eller minst två personer. Menyn går på 11 900 ISK, cirka 900 svenska kronor (maj 2022).

www.fiskmarkadurinn.is

Seafood Grill / Sjávargrillið

Gústav Axel Gunnlaugsson, utsedd till årets kock på Island, står för smakerna och personalen tar väl hand om dig. Atmosfären är betydligt mer familjär än på konkurrerande gourmetrestauranger i staden.

Gunnlaugsson tillbringade månader på resa runt ön och samlade smaker, prylar, och drivved till inredningen, till restaurangen som nu funnits i drygt tio år och konstant bjudit gästerna på en upplevelse i toppklass.

Menyerna hämtar inspiration såväl som innehåll från olika platser på Island.

Den stekta torsken med mozzarella och chorizo är ett givet tips, men kolla med servitören vad som är dagens fångst, det brukar alltid bli rätt.

www.sjavargrillid.is

Reykjavik Fish Restaurant

Lever du i villfarelsen att Fish & chips smakar bäst i Storbritannien? Ett besök på Reykjavik Fish Restaurant (tidigare Icelandic Fish & Chips) lär få dig på bättre tankar.

Reykjavik Fish Restaurant har gett sig själv etiketten ”organisk bistro”. Målsättningen är att servera den klassiska pubrätten med friterad fisk och pommes frites på ett mycket mer hälsosamt – och godare – sätt. Och man lyckas verkligen.

För dig som inte gillar friterad mat, finns också bland annat fisksoppa, fiskgryta och hamburgare. Priser från cirka 140 svenska kronor, Fish & chips kostar runt 180 kronor.

reykjavikfish.is

Seabaron / Sægreifinn

Barsk och lite ruffig, men med mersmak för den som vågar prova. Enkla fiskerestaurangen Seabaron är i smått vad Island är i stort.

Seabaron, Sægreifin på isländska, ligger i en huslänga nere i hamnen och brukade drivas av den pensionerade, ständigt buttre, fiskaren Kjaratan Halldórsson som blev en legendar i Reykjavik.

Idag drivs restaurangen av Elísabet Jean Skúladóttir och Daði Steinn Sigurðsson, och smakerna är lika goda som alltid.

Här serveras en matig hummersoppa med rejäla bitar hummerkött, en matupplevelse du minns långt efter resan. Grillade fiskspett och vegetariska alternativ finns också.

Behöver du mer övertalning? New York Times har kallat hummersoppan ”helt enkelt delikat och det första du bör äta på Island”.

www.saegreifinn.is

Bæjarins Beztu Pylsur – Europas bästa varmkorv

Vid Tryggvagata, på en vindpinad parkeringsplats, står en röd liten korvkiosk. Låter det oansenligt? På sätt och vis. Men ändå inte. Bæjarins Beztu Pylsur är både isländskt landmärke och källa till nationell stolthet.

Korvkiosken har funnits sedan 1935. Den har besökts av kändisar som Metallicasångaren James Hetfield och tidigare amerikanske presidenten Bill Clinton, och hyllats av världspressen.

New York Times kallar den ”landets bästa varmkorv i världens bästa varm korv-land”.

The Guardian har valt Bæjarins Beztu till Europas bästa korvmoj och hyllar framförallt den remouladliknande dressingen.

När Bill Clinton besökte Reykjavik beställde han en korv med bara senap. Varken kioskägaren eller lokalborna rekommenderar det torftiga upplägget, men om du vill ha en varmkorv med endast senap ber du numera helt enkelt om en ”Clinton”.

Annars är det allting på som gäller, ”eina með öllu”, varmkorv med alla tillbehör: ketchup, senap, rostad lök, och remouladdressing.

Originalkiosken står som sagt på Tryggvagata, men det finns sju Bæjarins Beztu till på Island numera. Korven smakar lika gott på alla.

bbp.is

Våra tips på restauranger i Reykjavik
– så hittar du dit

På kartan ser du var restaurangerna ligger. Staden är liten, så om du bor på hotell i Reykjavik kan du troligen promenera till de flesta.

Food Tours – guidad tur till Reykjaviks restauranger

Vi var inne på det i inledningen, att ta en guidad tur kan vara väldigt givande. Du lär dig massor om Island, Reykjavik och om landets mat, dryck och smaker.

På den här sidan hittar du alla food tours i Reykjavik, hos vår partner Get Your Guide. Du bokar snabbt, säkert och kan avboka om planerna ändras. Här nedan finns ett urval av de mest populära guidade mat-turerna i staden: