Snorkling och dykning i världsklass – i Silfrasprickan

Att snorkla och dyka i Silfrasprickan är en upplevelse i världsklass. Island kanske inte är den första destination du tänker på när du planerar en dykresa, men till Silfra vallfärdar människor från hela världen. Så här gör du för att boka. [Uppdaterad 2022-04-27]

Silfrasprickan på Island - dyka och snorkla

Vad sägs om att snorkla eller dyka i kristallklart vatten i en spricka mellan två kontinenter? I Silfra kan du göra precis det. Silfrasprickan har, faktiskt, utsetts till en av världens tio bästa dykplatser.

Silfrasprickan hittar du i sjön Þingvallavatn (Thingvallavatn) som är belägen i nationalparken Þingvellir (Tingvalla). Sjön är den största på Island och har ett djup på 114 meter.

Sprickan i jordskorpan har uppstått på grund av att den nordamerikanska och den eurasiska kontinentalplattan sakta glider ifrån varandra, med cirka två centimeter per år.

Extremt klart vatten med fantastisk sikt

Dykare och snorklare dras till Silfra tack vare den unika möjligheten att dyka mellan två kontinenter, men det extremt klara vattnet lockar minst lika mycket.

Ett siktdjup på 70-80 meter är ingen ovanlighet. Det kan jämföras med tropiska dykdestinationer som, i bästa fall, kan locka med 35-40 meters sikt. En utmaning med att dyka i Silfra är, så klart, det extremt kalla vattnet.

Vattentemperaturen ligger mellan två och fyra grader, året runt. Så all dykning och snorkling sker med torrdräkt och varma kläder under.

Snorkling i Silfra – så bokar du

Att snorkla i Silfra är ett spännande äventyr som inte kräver större förkunskaper än att kunna simma. Åldersgränsen är 12 år och du ska vara vid god hälsa, men i övrigt kan vem som helst glida fram genom det glasklara vattnet med snorkel och cyklop.

Vi rekommenderar att du bokar en tur där resan från och tillbaka till Reykjavik ingår. Det finns ett flertal företag som erbjuder sådana. En sökning hos vår partner Get Your Guide listar merparten av arrangörerna.

Ett populärt alternativ som vi gärna tipsar om är den här snorklingsturen i liten grupp. En minibuss hämtar er vid hotellet i Reykjavik och skjutsar tillbaka er efteråt.

Snorklingen pågår i cirka 40 minuter. Certifierad guide och all utrustning ingår i priset. Du behöver bara ta med något att äta och dricka, och varma kläder till ombyte. Ett varmt underställ som du kan ha under torrdräkten är ett måste.

» Läs mer och boka snorkling i Silfra

Dykning i Silfrasprickan – boka så här

Dykning i Silfrasprickan ställer högre krav på deltagarna än snorklingen. Du måste ha dykcertifikat på nivån PADI Open Water, eller motsvarande. Dessutom krävs att du är certifierad för att dyka i torrdräkt, alternativt att du har minst tio dyk med torrdräkt loggade sedan tidigare.

Du bör också ha dykt någon gång under de senaste två åren. Dykningen i Silfra kan vara utmanande, så dina dykkunskaper får inte vara allt för rostiga.

Åldersgränsen är 18 år och du behöver också ha tillräckligt fysisk styrka för att kunna hjälpa till med att bära dykutrustningen en bra bit från bilen till dykplatsen.

Även här rekommenderar vi att du bokar en dyktur till Silfra där transfer från och till Reykjavik ingår. På den här sidan ser du ett urval av arrangörer.

En dyktur med många nöjda deltagare är den här. Dykningen sker i små grupper och man gör två dyk per utflykt. All utrustning ingår, men du måste ta med egen mat och dryck.

» Läs mer och boka dykning i Silfra

Boka på nätet

Här ser du ett urval av de mest populära Silfraturerna, med snorkling eller dykning, som du kan boka på nätet.

Avbokningspolicyn är generös, i regel får du full återbetalning om du avbokar fram till 24 timmar i förväg. Men dubbelkolla informationen vid bokning.

Film från dykning i Silfrasprickan

Nyfiken på hur det ser ut under ytan i Silfra? Kolla in den här filmen.

Här ligger Silfra

Avståndet från Reykjavik är cirka sex mil och det tar strax under en timme att köra med bil.