Prisläge och kostnader på Island

Island var länge känt som ett resmål med väldigt högt prisläge, en destination som krävde rejäl reskassa. Bilden ändrades efter finanskrisen 2008 när Island plötsligt blev billigt att besöka. Så var det under ett antal år, men idag är prisläget tillbaka på en hög nivå.

Prisläge, priser och kostnader i Reykjavik och på Island

Krisen drabbade Island och den isländska valutan oerhört hårt. Den kanske enda positiva konsekvensen, för oss utomstående, blev att landet förvandlades till ett betydligt mer prisvärt land att resa till och att vistas i.

Idag är Island, som sagt, relativt dyrt igen. I Forex Banks Semesterindex, som presenterades våren 2017, var Reykjavik den tredje dyraste storstaden i världen. Bara New York och Genève hade ett högre prisläge. I indexet där Stockholm har värdet 100, ligger Reykjavik på 150.

Dyrt på Island – men fler turister ändå

Trots att priserna har ökat, och Island blivit dyrare att besöka, så är intresset för att resa till landet större än på länge. Enligt resebyrån Tickets statistik har bolaget sålt dubbelt så många resor till Island i år som vid samma tidpunkt 2016.

Utvecklingen kan tyckas paradoxal men är nog ett tecken på att Island är ett resmål som många är beredda att betala för att besöka, en drömresa som tillåts kosta en slant.

Så, exakt hur dyrt är Island då? Här kommer några utvalda prisexempel från statistiksajten Numbeo. Cirkapriser i svenska kronor.

Prisläge i Reykjavik

En rätt på en billig restaurang: 180 kr
Trerätters middag för två på en mellandyr restaurang: 990 kr
Standardmål på McDonalds eller motsvarande: 132 kr
Öl, halvliters på fat: 90 kr
Cappuccino: 44 kr
Läsk på restaurang eller kafé: 25 kr
Enkelbiljett på lokalbuss: 35 kr
Ett par märkesjeans (Levi's): 1400 kr
Bensin per liter: 16 kr

(Sidan uppdaterades 2017-04-28)