Hyra bil på Island

Att hyra bil på Island och på egen hand upptäcka det här fantastiska landet, det är ett riktigt äventyr. Så här gör du för att boka hyrbil till lägsta möjliga pris.

Hyra bil på Island

Att hyra bil är faktiskt ett måste om du vill uppleva hela landet, eftersom kollektiva färdmedel saknas på många platser utanför de större städerna.

På Island finns inga tåg. Långdistansbussar täcker vissa sträckor, men du går miste om friheten att svänga av vägen och beundra landskapet när du själv vill.

Att hyra bil är tyvärr ganska dyrt, framförallt under högsäsongen på sommaren. Räkna med att en mellanklassbil från en av de stora hyrbilsfirmorna startar på runt 8000 – 9000 kronor per sommarvecka – om du bokar i god tid.

Utbudet av hyrbilar är begränsat på Island och efterfrågan är stor, vilket gör bilhyran betydligt högre än i de flesta andra länder. Från september till maj faller priserna rejält, ofta med mer än hälften.

Hyra bil på Island – håll kostnaden nere

  • Boka på nätet i mycket god tid innan resan för att vara säker på att få en bil till vettigt pris, eller för att få en bil alls. Vissa veckor kan det bli slutsålt. Att hyra bil på plats är mycket dyrare.
  • Jämför pris! Använd smarta sökmotorer som Skyscanner eller Expedia för att hitta billigaste hyrbilen på just dina datum. Vi gillar Skyscanner, det är oftast där vi har hittat bästa pris, men välj den som passar dig bäst.
  • Hämta och lämna bilen på flygplatsen i Keflavik. Det är smidigare och du sparar kostnaden för transfer till Reykjavik.
  • Var smart när det gäller försäkringar. En försäkring som täcker skador och stenskott är bra att ha, du kommer troligen att köra på en del mindre vägar och på grusvägar, men försäkring mot bilstöld kan du skippa. Risken att få bilen stulen på Island är minimal.
  • Om du är osäker på hur mycket du kommer att köra, välj en hyrbil med obegränsad körsträcka inkluderad i priset.

Köra bil på Island – tips!

Hastighetskontroller förekommer oftare än du kanske tror, både via fasta kamerakontroller och civila polisbilar, och bötesbeloppen är rejäla. Om du fastnar i en kamerakontroll kommer hyrbilsföretaget att debitera dig kostnaden i efterhand.

Bästa tipset för att inte få böter – håll hastighetsbegränsningarna! Du är ju ändå på semester och ska njuta av landskapet och bilresan, eller hur? Hastighetsbegränsningen är i regel 90 kilometer per timme utanför städerna.

Se till att tanka när du har chansen. Ibland kan det vara stora avstånd mellan bensinstationerna, så fyll på när du kan. Du vill inte få soppatorsk på den isländska landsbygden.

Det finns inte många vilda djur på Island att se upp för, men håll utkik efter får och hästar som ibland kan komma nära vägen. Vädret kan slå om snabbt, anpassa hastigheten när sikten är dålig.

Vilken typ av bil ska jag välja?

Det här beror helt på vart du ska köra. Om målet med resan är att uppleva Island från ringvägen som går runt hela landet, och kanske bara göra någon enstaka avstickare på mindre vägar för att se vattenfall, fjordar eller andra naturupplevelser, då funkar en vanlig tvåhjulsdriven bil alldeles utmärkt. Kanske en mellanklassbil eller större för att få bättre komfort.

Om du tänker göra många avstickare ut i landskapet vid sidan av huvudvägen, då ska du boka en fyrhjulsdriven bil med högre markfrigång. Den biltypen är dyrare, men det är värt kostnaden.

Om du främst kommer att köra i Reykjavik med omgivningar, kanske bara göra Golden Circle och Blå lagunen, då räcker det gott med den minsta och billigaste bil du kan hitta.

(Foto: Flickr/MindsEye_PJ)