Hyra bil på Island – våra tips!

Att hyra bil på Island och på egen hand upptäcka det här fantastiska landet, det är ett riktigt äventyr. Så här gör du för att boka hyrbil till bästa möjliga pris. [Uppdaterad 2023-05-04]

Hyra bil på Island

Att hyra bil är faktiskt ett måste om du vill uppleva hela Island, eftersom kollektiva färdmedel saknas på många platser utanför de större städerna.

På Island finns inga tåg. Långdistansbussar täcker vissa sträckor, men du går miste om friheten att svänga av vägen och beundra landskapet när du själv vill.

Att hyra bil är tyvärr ganska dyrt, framförallt under högsäsongen på sommaren. Utbudet av hyrbilar är begränsat och efterfrågan är stor, vilket gör bilhyran betydligt högre än i de flesta andra länder.

Räkna med att en mellanklassbil från en av de stora hyrbilsfirmorna startar på runt 12000 – 20 000 kronor per sommarvecka – om du bokar i god tid.

Jämför pris på hyrbil på Island

Det bästa du kan göra för att hitta rätt bil till ett så lågt pris som möjligt – det är att jämföra priser mellan de olika uthyrare som finns. För att göra det snabbt och enkelt, rekommenderar vi verkligen smarta rentalcars.com.

Med en enda sökning får du priser från ett stort antal hyrbilsföretag, från internationella kedjor som Avis, Hertz och Europcar såväl som från lokala isländska bilfirmor som Ice Rental Cars, Orange Car Rental och Geysir Car Rental. Du kan enkelt sortera på bilstorlek och pris för att hitta rätt bil för dig.

Andra fördelar är att du nästan alltid kan avboka bilen fram till 48 timmar i förväg och att priset du får är fast, inga ytterligare kostnader ska tillkomma. Rentalcars.com ägs av Booking.com och är en stor och seriös aktör med verksamhet i över 160 länder.

Här hittar du deras sida för att hyra bil på Keflavik, flygplatsen där alla internationella resenärer till Island landar. Att hämta bilen där, direkt vid ankomst, gör att du slipper boka annan transfer till ditt hotell. Du kan också klicka här:

Hyra bil på Island – tänk på det här

  • Boka på nätet i mycket god tid innan resan för att vara säker på att få en bil till vettigt pris, eller för att få en bil alls. Vissa veckor kan det bli slutsålt. Att hyra bil på plats är mycket dyrare.
  • Jämför pris! Använd en smart jämförelsesajt som Rentalcars.com för att hitta billigaste hyrbilen på just dina datum.
  • Hämta och lämna bilen på flygplatsen i Keflavik. Det är smidigare och du sparar kostnaden för transfer till Reykjavik.
  • Glöm inte försäkringen. Om du bokar bilen via Rentalcars.com kan du välja till en helförsäkring som både är rak och tydlig, och dessutom prisvärd.
  • Om du är osäker på hur mycket du kommer att köra, välj en hyrbil med obegränsad körsträcka inkluderad i priset.

Köra bil på Island – tips!

Hastighetskontroller förekommer oftare än du kanske tror, både via fasta kamerakontroller och civila polisbilar, och bötesbeloppen är rejäla. Om du fastnar i en kamerakontroll kommer hyrbilsföretaget att debitera dig kostnaden i efterhand.

Bästa tipset för att inte få böter – håll hastighetsbegränsningarna! Du är ju ändå på semester och ska njuta av landskapet och bilresan, eller hur? Hastighetsbegränsningen är i regel 90 kilometer per timme utanför städerna.

Se till att tanka när du har chansen. Ibland kan det vara stora avstånd mellan bensinstationerna, så fyll på när du kan. Du vill inte få soppatorsk på den isländska landsbygden.

Det finns inte många vilda djur på Island att se upp för, men håll utkik efter får och hästar som ibland kan komma nära vägen.

Vädret kan slå om snabbt och både kraftiga vindar och högt vattenstånd kan göra körningen utmanande. Se till anpassa hastigheten efter förhållandena och – det här är ett riktigt bra tips – håll dig uppdaterad med appen Safe Travel Iceland.

Hyr rätt bil för Island – och dina behov

Vilken typ av bil du ska hyra, beror helt på var du ska köra. Om målet med resan är att uppleva Island från ringvägen som går runt hela landet, och kanske bara göra någon enstaka avstickare på mindre vägar för att se vattenfall, fjordar eller andra naturupplevelser, då funkar en vanlig tvåhjulsdriven bil alldeles utmärkt. Kanske en mellanklassbil eller större för att få bättre komfort.

Om du tänker göra många avstickare ut i landskapet vid sidan av huvudvägen, då ska du boka en fyrhjulsdriven bil med högre markfrigång. Den biltypen är dyrare, men det är värt kostnaden.

Om du främst kommer att köra i Reykjavik med omgivningar, kanske bara göra Golden Circle och Blå lagunen, då räcker det gott med den minsta och billigaste bil du kan hitta.

(Foto: Flickr/MindsEye_PJ)