Vulkaner på Island – utflykter och guidade turer

På Island finns cirka 130 vulkaner, både aktiva och inaktiva. Landet har under 2000-talet upplevt vulkanutbrott i både Eyjafjallajökull och Fagradalsfjall. Dessutom finns Þríhnúkagígur – vulkanen du faktiskt kan gå in i.  [Uppdaterad 2022-04-28]

Vulkaner på Island

Islands vulkaniska inre är också förklaringen till varför landets ser ut som det gör på ovansidan, med kratrar, toppar, gejsrar och heta källor, och vidsträckta lavafält.

Det här är verkligen landet av is och eld – och att stifta närmare bekantskap med vulkanerna är både spännande och ett bra sätt att lära känna Island på.

Islands vulkanturism, jo det är faktiskt en grej, lockar människor från hela världen och extra många passar på när en vulkan får ett utbrott.

Fagradalsfjall senaste vulkanutbrottet

Ett färskt exempel är Fagradalsfjall vars vulkanutbrott startade i mars 2021 och pågick i sex månader. När det stod klart att utbrottet blev begränsat och tämligen ofarligt, startade snabbt guidade turer till området.

Turerna finns kvar fortfarande och även om vulkanen har lugnat ner sig, är det fascinerande att tillsammans med en kunnig guide uppleva hur landskapet har förändrats av lavaströmmarna.

Ett exempel är turen Fagradalsfjall Volcano Hike där du i liten grupp, maximalt 15 deltagare, blir guidad i området Geldingadalur där vulkanen finns. Hämtning från hotell eller andra platser i Reykjavik ingår.

Eyjafjallajökull – kändisen bland landets vulkaner

När Eyjafjallajökull fick sitt utbrott 2010 gjorde askmolnet från vulkanen att flygtrafiken mellan Europa och Nordamerika stängdes ned. Eyjafjallajökull var under en tid – sitt svåra namn till trots – på allas läppar.

Du kan se vulkanen med sin snöklädda topp om du kör söderut, cirka 15 mil från Reykjavik. Den ingår i flera guidade turer till södra Island, även om det främst handlar om att se vulkanen på håll.

Ett exempel är den här dagsturen till sydkusten med svarta stränder och vattenfall, ett annat populärt alternativ är den här turen.

Vill du ta dig hela vägen upp på vulkanen? Då ska du kolla in Eyjafjallajökull Volcano and Glacier Jeep Tour – där man åker jeep uppför vulkanens glaciär och stannar en stund på toppen för att njuta av den fantastiska utsikten.

Þríhnúkagígur – gå in i en isländsk vulkan

”Vad gjorde du på Island då?”
”Äsch, inget speciellt. Blev nerfirad i en vulkan bara”.

Vill du kunna säga så till kompisar eller kollegor när du kommer hem, då ska du boka den här dagsturen som tar dig från Reykjavik hela vägen in i magen på en vilande vulkan.

Du blir skjutsad från Reykjavik till Bláfjöll. Därifrån vandrar ni cirka 45 minuter till Þríhnúkagígur och på plats i vulkanen firas ni ned i en korg som bäst kan liknas vid en sådan som fönsterputsare på höga hus använder. Duktiga guider finns med er hela tiden.

Turen avslutas med traditionell isländsk köttsoppa.

Fler guidade turer till vulkaner på Island

Via vår partner, pålitliga Get Your Guide, kan du boka mängder av upplevelser på Island. Du bokar snabbt och säkert – och avbokningsreglerna är generösa om resplanerna ändras.

Här finns ett urval av turer till vulkaner och vulkanutbrott: