Storslagen valskådning i Húsavík

Húsavík på norra Island bjuder på Europas bästa valskådning, kanske till och med världens allra främsta. Om du känner dig bara det minsta kittlad av stora djur och spektakulär natur, är den här upplevelsen ett måste. [Uppdaterad 2022-04-27]

Valskådning i Husavik Island (Foto: Göran Ingman)

Vikvalar, knölvalar, kaskeloter, fenvalar, späckhuggare, delfiner och ibland till och med blåval – den största av dem alla – besöker de rika vattnet i Skjálfandibukten utanför Húsavík.

Valarna kommer till bukten under sommaren, juli är den bästa tiden för valskådning, men säsongen sträcker sig från april till oktober. Att boka i förväg är klokt och det finns flera alternativ. På den här sidan hittar du alla valturer i Husavik.

Den numera världsberömda valskådningen i Húsavík startade 1995 med en renoverad fiskeskuta byggd i ek. Pionjärföretaget North Sailing har idag sex tidigare fiskebåtar som byggts om för att ta valintresserade turister till havs.

På den här sidan kan du boka North Sailings tre timmar långa traditionella valskådningstur med en sådan båt.

Företaget har också en tur som förutom valar också fokuserar på lunnefåglar. Även den är cirka tre timmar lång. Om du vill ha chans att både stifta bekantskap med en krallig knölval och en liten söt sagofågel, då är det här rätt tur för dig.

Valar i Húsavík – boka på nätet

Tack vare vårt samarbete med Get Your Guide bokar du valsafari i Húsavík smidigt och säkert. Avbokningsreglerna är dessutom generösa, du kan nästan alltid avboka fram till 24 timmar innan. Men kolla upp det innan du bokar, det framgår av informationen på bokningssidan.

Här finns några exempel på de mest populära turerna:

Bevarandet av de traditionella fartygen är en viktig del i verksamheten och för besökarna blir upplevelsen mycket mer genuin än på de platser i världen där moderna turbåtar eller gummibåtar med stora motorer används till valsafari.

Valsafari i Husavik Island (Foto: Göran Ingman)

Valskådning i Husavik – fler arrangörer

Idag finns två ledande arrangörer av valskådning i Húsavík: North Sailing och Gentle Giants. Dessutom har Husavik Adventures några turer. Företagen garanterar i stort sett att du får se valar under en utflykt, det sker i hela 98 procent av fallen.

North Sailing har de renoverade gamla fiskeskutorna, och ett par segelfartyg, i flottan. Gentle Giants blandar traditionella fartyg med mer moderna. Företaget erbjuder valskådning i snabbgående RIB-båtar längre ute till havs där chansen att se blåval är större än inne i bukten.

Om du vill testa alternativet med RIB-båt, som är en helt annan typ av upplevelse med både fördelar och nackdelar, finns till exempel Valsafari och rundtur till lunnefåglar med RIB-båt.

Valsafari i Husavik Island (Foto: Göran Ingman)

Om du tar en biltur runt Island rekommenderas ett längre stopp, gärna några övernattningar, i Húsavík.

För dig som besöker Reykjavik och varken har bil eller lust att tillbringa ett par dagar på buss, går det att flyga snabbt och smidigt från Reykjaviks inrikesflygplats.

Här ligger Husavik