Storslagen valskådning i Husavik på Island

Husavik på norra Island bjuder på Europas främsta valskådning, kanske till och med världens främsta. Om du känner dig bara det minsta kittlad av stora djur och spektakulär natur, är den här upplevelsen ett måste.

Valskådning i Husavik Island (Foto: Göran Ingman)

Vikvalar, knölvalar, kaskeloter, fenvalar, späckhuggare, delfiner och ibland till och med blåval – den största av dem alla – besöker de rika vattnet i Skjálfandibukten utanför Husavik.

Valarna kommer till bukten under sommaren, juli är den bästa tiden för valskådning, men säsongen sträcker sig från april till oktober. Att boka i förväg är klokt och det finns flera alternativ. På den här sidan hittar du alla valturer i Husavik som du kan boka via oss.

Boka valsafari i Husavik

PrisbadgeTack vare vårt samarbete med Get Your Guide bokar du valsafari i Husavik smidigt och säkert. Klicka på knappen så finns de mest populära turerna listade. Avbokning är möjlig på vissa, läs mer på bokningssidan.

Den numera världsberömda valskådningen i Húsavík startade 1995 med en renoverad fiskeskuta byggd i ek. Pionjärföretaget North Sailing har idag sex tidigare fiskebåtar som byggts om för att ta valintresserade turister till havs.

Bevarandet av de traditionella fartygen är en viktig del i verksamheten och för besökarna blir upplevelsen mycket mer genuin än på de platser i världen där moderna turbåtar eller små gummibåtar med stora motorer används till valsafari.

Valsafari i Husavik Island (Foto: Göran Ingman)

Två arrangörer av valskådning

Idag finns två ledande arrangörer av valskådning i Húsavík: North Sailing och Gentle Giants. Båda garanterar i stort sett att du får se valar under en utflykt, det sker i 98 procent av fallen.

North Sailing har de sex renoverade gamla fiskeskutorna, och ett par segelfartyg, i flottan. Gentle Giants blandar traditionella fartyg med mer moderna. Företaget erbjuder valskådning i snabbgående ribbåtar längre ute till havs där chansen att se blåval är större än inne i bukten.

Valsafari i Husavik Island (Foto: Göran Ingman)

Om du bilar runt Island rekommenderas ett längre stopp, gärna några övernattningar, i Husavik.

För dig som turistar i Reykjavik och varken har bil eller lust att tillbringa ett par dagar på buss, går det att flyga snabbt och smidigt från Reykjaviks inrikesflygplats.

Boka valsafari i Husavik

PrisbadgeTack vare vårt samarbete med Get Your Guide bokar du valsafari i Husavik säkert och smidigt. Klicka på knappen så finns de mest populära turerna listade. Avbokning är möjlig på vissa, läs mer på bokningssidan.

Här ligger Husavik

Husavik