Utflykter på Island – med start i Reykjavik

Island är fullsmockat med häftiga, häpnadsväckande och annorlunda upplevelser. Många av dom är unika för landet. På Island finns saker du inte kan se och göra någon annanstans i världen. [Uppdaterad 2022-05-10]

Reykjavik - utflykter på Island

Med Reykjavik som utgångspunkt ligger hela Island – nästan – för dina fötter. Det finns platser och regioner som ligger utom enkelt och smidigt räckhåll, men stora delar av Islands häftigaste upplevelser når du faktiskt på en utflykt från Reykjavik.

Här kommer ett urval av de mest populära.

5 populära utflykter på Island

Många av de här utflykterna kan du göra på egen hand, om du har hyrbil. Men vi vill verkligen slå ett slag för att åka på en organiserad tur med guide.

Att inte behöva bekymra sig om bilkörande och att hitta rätt, gör att alla i sällskapet kan njuta av färden. En kunnig guide ger också massor av kunskap om platserna ni besöker.

Varje utflykt vi tipsar om på den här sidan, följs av några tips från vår partner Get Your Guide. Där bokar du snabbt, säkert och avbokningspolicyn är generös om planer ändras.

Islands gyllene cirkel

En av de mest populära utflykterna är Golden Circle, rundturen som går till Thingvellir, Gullfoss och Geysir. Du kan köra den själv om du har en hyrbil eller följa med på en guidad busstur.

Oavsett hur du gör, är Reykjavik en given utgångspunkt. Här kan du läsa mer om Golden Circle.

 


 

Spektakulära sydkusten

En annan mycket populär sak att göra, är att upptäcka södra Island där några av landets mest spektakulära platser finns.

Ni får se väldiga vattenfall, glittrande glaciärer och läckra lavastränder. Mer information om södra Island.

 


 

Valarna i Husavik

En av Islands absolut mest storslagna naturupplevelser är valskådning i Husavik i landets norra del. Du kan göra att stopp där när du bilar runt landet, men det går också att flyga till Akureyri och ta en guidad tur där valskådningen ingår.

Rekommenderas verkligen. Läs mer om valskådning i Husavik.

 


 

Under ytan i Silfra

Om du verkligen vill gå på djupet på Island, då drar du på dig cyklop och simfenor och glider fram genom det nästan orimligt klara vattnet i Silfrasprickan.

Du kan både dyka och snorkla – i glappet mellan kontinentalplattorna som skiljer Europa från Amerika. Läs mer om att dyka och snorkla i Silfra.

 


 

Snæfellsnes

Snæfellsnes är en nio mil lång halvö som har en fantastisk mångfald att visa upp, både i naturliga sevärdheter och charmiga byar.

Här finns imponerande berg, karga klippor, stränder, ett fantastiskt fågelliv och strövande islandshästar. Längst i väster ligger glaciären Snaefellsjokull.

 


 

Fler saker att göra på Island

Island är, som vi redan varit inne på, ett land med massor att upptäcka. Du hinner inte med allt på första besöket, hur du än försöker.

Många utflykter och dagsturer är populära, så en stående rekommendation är att alltid boka i förväg. Annars riskerar du att bli utan plats. Att boka på nätet kostar inget mer än att göra det i Reykjavik, tvärt om så är det ibland billigare.

Vi rekommenderar att boka med pålitliga Get Your Guide som har ett mycket stort utbud av upplevelser och saker att göra på Island. Du bokar snabbt, säkert och avbokningsreglerna är generösa om planerna ändras.

Här nedanför visas ett urval av de mest populära utflykterna på Island, från Get Your Guide: