Lava och vikingar i Hafnarfjördur

Vikingskylt (Foto: Flickr/rknickme)

Om du vill lämna Reykjavik för en stund, enkelt och snabbt, hoppa på lokalbuss nr 1 och låt den ta dig till staden Hafnarfjördur. Bussresan tar bara tjugo minuter.

Hafnarfjördur ligger i ett lavalandskap och lockar med såväl magiska sagoväsen som sköna termalbad. Först till sagofigurerna: I staden finns Islands största bosättning av älvor, dvärgar och andra märkliga väsen – sägs det. Du kan försöka få syn på någon ur det gömda folket, huldufólk, på stadens gator men ett säkrare kort är att ta en tur till The Elf Garden.

Blå lagunen må vara Islands mest kända bad, men för islänningarna är det de vanliga badhusen som gäller. Även där hämtas varmt vatten från underjorden, vatten som kyls ned till sköna 26 grader. Utom i badhusens jacuzzis, där vattnet är betydligt hetare. I Hafnarfjördur finns tre termalbad. Ett av dem, Ásvallalaug, är Islands största termalpool med en yta på 6000 kvadratmeter plus fyra jacuzzis och en barnpool med vattenrutschkana. Läs mer om badhusen här.

Hafnarfjördur är också Islands vikingastad nummer ett. Här hålls en vikingfestival i juni varje år och här finns Viking Village, Fjörukráin. Avrunda dagen med en middag här om du är sugen på rejäl vikingakost och överraskningar i tidstypisk miljö. Lite turistfälla, visst, men ganska kul.

Läs mer om Hafnarfjördur på:

(Foto: Flickr/rknickme)